lördag 20 december 2014

Näringsrik risgrynsgröt med mandelmjölk

Den här vintern har jag verkligen varit igång och lagat och bakat inför julen. Jag har främst experimenterat med lite mer näringsrika recept. Resonemanget jag fört är att det absolut inte behöver vara fel att unna sig en "riktig" ris à la malta, knäck eller lussekatter men om man (som jag) har velat ändra om i princip hela sin dagsmeny december månad så kan det vara en god idé att fundera över att laga julmat med lite mer näring och lite mindre socker. Det har alltså varit min mission det senaste, att se om det går att laga gott och nyttigare julmat och fika för att kunna äta det oftare.

Styrkelabbets blogg hittar du mina recept på helt galet goa saffranstryfflar, pepparkaksbollar och ris á la malta. Alla tre recept är rika på protein, låga på socker och är lätta att göra. Ris á la maltan har blivit min standardfrukost , tryfflarna min "eftermaten godsak" och chokladbollarna perfekt på kvällen :)

Vegansk risgrynsgröt med mandelmjölk I morse testade jag mig fram till följande recept på en vegansk variant av risgrynsgröt. För att göra den lite matigare och fiberrik använde jag en kombination av risottoris (arborio) och råris med kort koktid. Använder du ett annat ris än detta kan du dels behöva mer vätska och dels behöva koka gröten under längre tid. Istället för socker användes ICA steviaströ.

Ingredienser (4 små portioner)

 • 1,5 dl arborioris (risottoris) 
 • 3 dl vatten 
 • 1 nypa salt
 • 1 dl råris 
 • 1 hel kanelstång
 • 1 vaniljstång eller 2 krm vaniljpulver
 • 8 dl osötad mandelmjölk (samt mandelmjölk till servering)
 • 1 msk stevia strö
 • Till servering: mandelmjölk och en blandning av steviaströ och kanel

Gör så här

 1. Koka upp arborioriset med vattnet och salt. Sänk värmen och låt det sjuda i ca 12 min under lock. Rör om då och då. 
 2. Tillsätt sedan mjölken, kanelstång, råriset, det skrapade innanmätet av vaniljstången (eller vaniljpulvret), steviaströ och råriset. Låt det sakta koka upp under omröring, det bränner vid lätt. Sänk sedan värmen och låt sjuda i ca 15-20 minuter. Rör om ofta.  
 3. Ser det för blött ut, låt koka längre. Ser det för torrt ut, tillsätt mer mjölk och/eller vatten. 
 4. Servera med mandelmjölk och en blandning av steviaströ och kanel som dy strör över. 
Steg 2 - tillsätt mjölk och övriga ingredienser efter att risottoriset förkokats. 


Förvänta dig den här konsistensen, vill du ha den lösare får du tillsätta mer mjölk. 


Enkel blandning av kanel och steviaströ att strö ovanpå gröten. Näringsvärde per portion (1/4 av satsen inklusive 1 dl mandelmjölk och stevia/kanel till servering) 

Energi: 238 kcal
Protein: 5 g 
Fett: 4 g
Kolhydrater: 43 g 

Önskar du en mer proteinrik risgrynsgröt skulle jag rekommendera dig att äta några ägg till. I min mening blev det inte gott att tillsätta proteinpulver eller keso i denna rätt (då är ris á la maltan bättre !). Däremot tycker jag det funkar relativt bra att i en shaker blanda valfritt proteinpulver (gärna neutral- eller vaniljsmak) med mjölken som du sedan häller över gröten. Your choice! 

Inför en tjejmiddag ikväll har jag även lagat vegetariska julköttbullar, apelsingravad lax och "deviled eggs". Inför julafton har jag även tänkt göra lite goda sallader, Är det något som är av intresse kan jag även lägga upp de recepten här.  


God Jul! 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar