måndag 29 september 2014

Tävling i Styrkelyft (Film!)

Jag är kass när det gäller tävling.

Har sjukt mycket prestationsångest gällande det mesta, så när det är legitimt med nervositet går min ångest i taket. Samtidigt gillar jag nervositeten, i alla fall när det är över. Att testa att göra något obekvämt och riskera att misslyckas tror jag är nyttigt om man är en prestationsjunkie som jag. Dessutom är en framtida tävling en riktigt bra motivationshöjare för mig i gymmet. 

Har varit sugen på styrkelyft ett tag, då jag jobbat rätt mycket med basövningarna marklyft, knäböj och bänkpress på gymmet. Jag gillar dessutom att träna maxstyrka, det är så fullkomligt på något vis. Jag har emellertid haft det mycket svårt med knäböjen, tekniken vill sig inte riktigt, jag får lätt problem med ljumskarna och jag känner mig både svag och osäker i rörelsen. Jag upplever att det finns en förväntan på mig att ta mer vikt i den övningen än vad jag kan hantera och det har varit hämmande. "Man ska inte bry sig om vad andra tycker" tänker du, men efter två och en halv termins psykologistudier kan jag säga att det är lättare sagt än gjort. Jag är i alla fall medveten om att det sitter till stor del i huvudet och jobbar med det. Bänkpressen känner jag mig rätt grön i, men inte alls lika osäker som i knäböjen. Marklyften har jag jobbat mycket med men har stått stilla länge nu. 

Sökte mig till Eleikos kurser då jag ville lära mig mer och komma vidare i lyften. Få redskapen till att bli stark på riktigt, helt enkelt. På inrådan av Daniel Richter bakom träningssidan Styrkelabbet anmälde jag mig till kursen Powerlifting Steg 1 i Halmstad. Utbildningen var suverän, exakt vad jag var ute efter. Hjälp med tekniken, introduktion till sporten styrkelyft samt få möjlighet att maxa.

Eftersom jag rest större delen av sommaren och bröt foten i slutet av juli hade jag inte kunnat träna tungt på väldigt länge, så blev förvånad över att jag lyckades köra personbästa i både knäböj och bänk efter lite teknikjustering och pepp. Jag kommer i dagsläget inte skriva en längre recension än så, men läs gärna Davids gedigna resumé av utbildningshelgen här. Jag håller fullkomligt med honom och kan varmt rekommendera kursen för den som är intresserad. 

På kursen blev jag informerad att Halmstad Tyngd- och Styrkelyftsklubb i Crossfit Halmstad tre veckor senare skulle hålla en nybörjartävling i bland annat styrkelyft. Efter en helg i styrkelyftens tecken var jag överentusiastisk och anmälde mig. Det kändes som en riktigt bra grej, ett ypperligt tillfälle att testa om tekniken håller tävlingsmått, möjlighet att jobba med min prestationsångest och känna på om styrkelyft är något för mig.

Det var väl veckan innan som det slog mig att jag inte kände mig redo. Att ställa upp på en tävling där jag känner mig så osäker på regler och inte är "hemma" i alla övningar är ett rejält kliv utanför min komfortzon. Räcker det inte med tentaångest? Blev riktigt nervös. Väl på plats blev det bara värre. Bra stämning, uppstyrt, tydligt och välarrangerat och jag hade David där som stöd, men det hjälpte liksom inte mot nervositeten. Efter någon kommentar precis innan start om att mitt uppvärmningslyft såg för grunt ut tänkte jag först bara bryta. Jag visste det, jag var inte förbered! Men jag ställde upp, skakade som ett asplöv, men jag gjorde det. Efter första lyftet blev godkänt kändes det mycket bättre, men fortfarande nervigt. Stolt över att jag genomförde alla lyft och dessutom riktigt nöjd med mina resultat.

Mina resultat (Film!)

Man tävlar i övningarna knäböj, bänkpress, marklyft, med tre försök per övning. Är du nyfiken på reglerna för styrkelyft, läs gärna Styrkelabbets introduktion till idrotten styrkelyft här

Förutom att vara chaufför, grymt stöd och hjälpa mig med val av vikter så lyckades även David filma mina lyft. Så här såg det ut.

Resultat (viktklass - 63 kg)

Knäböj
1: 70 kg
2: 80 kg
3: 85 kg

Bänkpress
1. 60 kg
2: 65 kg
3: 70 kg (icke godkänt)

Marklyft
1: 115 kg
2: 130 kg
3: 135 kg (PR!)

Det svåraste var att pausa i bänkpressen, det har jag inte tränat på innan och det gör väldigt stor skillnad. Överlag var det svårt att vänta in signalerna, det kändes väldigt ovant att inte få ställa av sig stången direkt efter knäböjen exempelvis. Var riktigt nära att ställa av den innan signal på första lyften, vilket hade resulterat i ett icke godkänt lyft.

Tävlingen var väl arrangerad i trevliga lokaler. Härlig stämning, uppstyrt och skoj att få utmana sig rejält. Väldigt glad att jag ställde upp. Det enda negativa är att jag nu är sugen på styrkelyft på riktigt...  85 kg knäböj!

65 kg i bänkpress!

135 kg i mark!

Gött gäng!


1 kommentar:

  1. Hej! Jag är 46 år och 160 cm lång. Började styrketräna för två år sedan, då vägde jag 68 kg helt otränad, idag väger jag 66 kg och är hyfsat vältränad, men jag tycker att jag är för stor och för tung! Vill trycka ner min kroppsvikt till 55 kg. Hur ska jag göra?! Mvh Åsa

    SvaraRadera