tisdag 12 november 2013

Grön ärtsoppa med pepparrotscréme

Varje vecka lagar vi en ny soppa hemma hos oss. Helst ska kocken laga en ny soppa varje gång, men jag börjar redan ackumulera favoriter. Varannan vecka är det alltså min tur att vara innovatör i köket, med allt vad det innebär. Jag är inte så bra på att följa recept slaviskt, men när jag väl hittat en rätt jag vill laga letar jag upp flera recept till just den maträtten, jämför dem och komponerar min egen utifrån mina preferenser och vad som är praktiskt och bekvämt just då.

Med hjälp av ovan nämda metod lagade jag igår en sanslöst god grön ärtsoppa med pepparrotscréme, goda surdegsfrallor och rökt lax till det. Receptet jag kom fram till är barnsligt enkelt, så jag tänkte dela med mig av det!

Det här behöver du ha hemma (2 portioner): 

Grön ärtsoppa
1 påse (600g) frusna gröna ärter
2 tärningar grönsaksbuljong
1 gul lök
2 klyftor vitlök
4 dl vatten
1,5 dl mjölk
Svartpeppar

Pepparrotscréme
1 dl crème fraiche (15 %)
1 msk riken pepparrot

Tillbehör
Ett gott bröd (Jag köpte nöt- och fruktfrallor från surdegsbagerier Alvar och Ivar)
Färskost
Rökt lax
Ruccolasallad
Några skivor rödlök
Citronklyftor

Gör så här: 

  1. Hacka lök och vitlök, fräs i lite rapsolja tills det mjuknar
  2. Häll i vattnet, buljongen och ärtorna, låt koka i ca 8 min
  3. Under tiden det kokar, blanda ihop crème fraichen med pepparroten och förbered påläggen
  4. Mixa soppan lite grovt med en stavmixer (men mixa den inte helt slät!)
  5. Ställ tillbaks kastrullen på plattan på svag värme och häll i mjölken och smaksätt med peppar
  6. Önskar du en lösare konsistens på soppan kan du hälla i mer vatten
  7. Servera med den kalla pepparrotscrémen 

Resultatet!


Energiinnehåll (soppa och pepparrotscréme)
Kcal: 340
Protein: 20 g
Fett: 10 g
Kolhydrater: 30 g

Det här soppreceptet är snålt på kalorier, men väldigt god, förvånansvärt mättande och näringsrik. 1 portion av soppan innehåller ca 33 % av rekommenderat dagligt intag av järn, 45 % av mängden folat, hela dagbehovet av tiamin och 20 g fiber. Är man aktiv och/eller matglad är receptet lämpligt för 2 personer om man kompletterar med några rejäla mackor eller byter ut mejerivarorna till fetare alternativ. Servera gärna med ett fiskpålägg som lax för att höja näringsvärdet i form av protein, vitamin D och omega 3. 

3 kommentarer:

  1. Det är väldigt gott med en eller två teskedar sambal oelek som får koka med i soppan också. Piff!

    SvaraRadera