söndag 22 december 2013

Jetlagträning, stora vågor och vulkantripp

Tränar de flesta mornar här i Hawaii. Dels är jag jättepigg rund 05:30, sedan är det skönt att träna innan det blir för varmt. Dessutom behöver jag inte tänka på att försöka skapa träningsmöjligheter under dagen utan kan vara rätt laid back, i sann Haawaiianda! Vi är ju trots allt sex personen som ska samsas om hur dagarna bäst ska spenderas... På mina morgonturer stöter jag ofta på andra morgonpigga. Flera har rekommenderat att jag springer backen upp till Lahainas flygplats i samband med soluppgången. "the air is better up there, you won't perspire as much as you are doing now" Tydligen anses jag vara svettig. Så i torsdags testade jag, Vican och Alexis att springa backen i mörkret för att sedan se begynnelsen av soluppgången på toppen. Tyvärr var vi lite för tidiga och orkade inte riktigt vänta in soluppgången, jetlag är inte att leka med...

TORSDAG
Påbörjade dagen med backlöpning upp till Lahianas flygplats (5 varv). Sedan åt vi den gudomliga lyxfrukosten på Sheraton, den vi även besökte första dagen. Väl på Sheraton tog vi tillfället i akt att snorkla vid den anslutande stranden, som har ett jättefint korallrev. Middagen blev på Dukes, åt en supergod mahi-mahi. Även när jag ser andra goda vegetariska eller kycklingrätter kan jag bara inte låta bli att äta Hawaiiansk fisk. Det är så gott!

FREDAG 
Vaknade pigg som vanligt. Gick till lekplatsen och lekte! Både kroppsviktsträning och en del TRX blev det, återigen med systrarna som sällskap. Märkte att vädret var lite ostabilt, blåste och vågorna utanför lägenheten var högre och lät kraftfullare än vanligt. Men solen var ju framme, så vi åkte till Napili beach för att bada och ha det gött. Kommer dit och ser att stranden är halverad, ser hur liten ut som helst jämfört med sist. Kikar ut mot havet och ser varför, sinnessjukt stora vågor. Röd flagga, men vi ger oss ut ändå med våra bodyboards... Hade verkligen jättekul och kom ur vattnet helskinnade, med med ett rejält illamående på grund av allt saltvatten man svalt. Vilade, shoppade och åt pizza.

LÖRDAG
Flög till Hawaii (huvudön) tidigt på morgonen. Åkte med en guide runt i staden Hilo, hann se allt från svarta och grönsa stränder till vattenfall och slutligen huvudattraktionen Kilauea, den aktiva vulkanen. Otroligt vacker natur och väldigt olikt Maui. Man talar om att det finns 13 klimat zoner på jorden, på Hawaii finns 11 av dem, endast extremerna saknas. Det säger ganska mycket och det är något man verkligen märker av här, variationen mellan olika delar och höjer är enorm. Dessutom sker det stora fluktuationer i väder beroende på var man befinner sig, saker ändras fort!

Har besökt Kilauea en gång tidigare, men min pappa så det var en extra fin upplevelse att få återupptäcka den platsen. Eftersom den var aktiv redan då (10 år sedan jag var där) har det hunnit hända en del, lavan har brett ut sig betydligt mer.

Tyvärr hade vi inte en utan två riktigt dålig matuplevelser på Hawaii. Så äckligt att jag inte riktigt fixar att prata mer ingående om just varför de var äckliga. I kombination med att detta var en 16 (sexton!) timmars utflykt med totalt 3 flygresor och massa bil och busstransporter resulterade detta i migrän och rejält illamående. Eller som Alexis så fint sa det: "jag tittade på dig i flyget och du bara stirrade rakt fram med psykblick, jag trodde du hade en psykos typ". En natts god sömn och lite migränmedicin så kändes allt bättre igen.

SÖNDAG 
Idag kunde jag faktiskt sova lite längre, det behövdes väl efter igår :) Blev en ganska lång session med kroppsvikträning i lekparken med Alexis, framgång med övergången handstående --> brygga --> stående och även headstand --> handstand. Åt en sen frukost och åkte och badade, lite lugnare vågor nu. Nu har vi bara en lång paus. Äter glass, sitter vi datorn och bara har det semesterskönt.

Som vanligt, en drös med bilder!

 Fin solnedgång i Lahaina, skön stämning. 


Lite yoga på stranden gör gott. Gillar brygga väldigt mycket just nu. 

Jag och alexis tränar en hel del ihop nu. Hon har sjuka gymnastiska skills och jag lär henne lite om styrka och selektiv anspänning. Båda har gjort rätt grymma progressioner på den korta tiden vi varit här. Just nu övar jag på en så kallad "mjukis". 

Öva, öva, öva!

 Här bränns det sockerplantor tidigt på morgonen

 Ett av de första ställen vi stannade vid på huvudön, byggda intill havet av urbefolkningen,
användes för att fånga och sedan odla fisk. 

Black sand beach.
 Många solar på lavastenarna här, sägs ha magiska och helande krafter.... 
Så jag passade på att göra en brygga!

Den största japanska trädgården utanför Japan. Väldigt vacker. 

Familjefoto intill ett vattenfall, helt ordinärt. 

 Trädgård intill Kilauea, här spelades många av scenerna till Jurassic park in. Många växter finns endast på den här platsen och klassas som förhistoriska. Just det här är en bild på ett sjukt coolt träd som "flyttar" sig. Får skriva mer om det någon dag.  

En styck lavasten. Tar man med sig en hem kommer Pele att se till att man drabbas av otur livet ut. Vi tänkte ta med en bara för att men ångrade oss...

Typ världens coolaste massa. Lava rocks!


 Mera lavasten, här med lite olika innehåll av mineraler. 
 Så kallat "new land". Förfärligt coolt, men på grund av risken
 för nya eruptioner kommer landet stå orört. 

 Kan inte få nog!

Lava djupt nere i en krater, solnedgång och lite svaveldioxid skapar detta spektakel2 kommentarer:

  1. Tack! Måste ju förmedla en bra bild av Hawaii så du vill åka hit med mig i framtiden! :)

    SvaraRadera