söndag 15 december 2013

What I like about Maui

Jag gillar verkligen att ha mycket att göra, på gott och ont. Har därför svårt att koppla av på riktigt, eftersom det alltid upplevs avkopplande för mig att vara aktiv och produktiv. Det är just därför jag alltid blir så förvånad över hur snabbt jag kan ställa om till semestermode, det krävs bara lite fysisk distans till vardagen för att jag ska kunna koppla bort även den mentala stressen. Nu känner jag vad skönt det är att bara vara och utforska och hur välbehövligt det var med en paus. Sedan skadar det inte att jag befinner mig i paradiset...

Här kommer några inhemska livsmedel jag verkligen blivit upp över öronen förälskad i på Maui och en kort resumé över vad vi gjort de senaste dagarna. Det jag gillar allra mest över Hawaii är att det ligger så isolerat, så mycket här har därför en unik karaktär. Djurlivet, växterna, maten och mentaliteten är väl det som sticker ut mest för mig.

Saker jag fått dille på och inte riktigt vet hur jag ska klara mig utan när jag kommer hem: 

  • Kona coffee 
  • Hawaiiansk odlad torkad mango
  • Maui Gold ananas 
  • Maui cane sugar
  • All god fisk, Mahihi, Au, Hubby etc, etc. 
  • Hawaiiansk IPA
  • POG-juice (passion, orange, guava)

TORSDAG
Började dagen med en joggingtur, acroyoga, handstående, pistols och armhävningar med Alexis. Min lillsyrra som visat grymma calisthenicsskills. Resten av dagen spenderades i vattnet, badade och snorklade. Börjar faktiskt känna mig mer och mer hemma i vattnet, inte alls lika obekväm och rädd. (Oroa dig inte David, jag är fortfarande försiktig). 

FREDAG
Började dagen på samma sätt, en halvtimmes jogging (vaknar okristligt tidigt så det är perfekt temperatur att springa i) och övade handstående och acroyoga med alexis. Fick även till en hel del elevated push-ups. Har övar på övergången headtand --> handstand och det börjar ta sig, även om det är en bit kvar. Badade och snorklade vid en ny strand, lite häftigare korallrev men lite väl häftiga strömmar, blev helt slut. Svalde några liter saltvatten. Avslutade med shopping på en helt fantastisk liten boutique, Mahina, en lokal klädkedja helt i min smak!

LÖRDAG
Åkte på en båttripp till Molokini, en av världens bästa snorkelplatser. Själva platsen är en del av den stora vulkanen Haleakala här på Maui, den är halvmåneformad och omringad av korallrev. Efter Pearl harbour attacken använde tydligen amerikanska flottan baksidan av Molokini för att testa sitt artilleri vilket har påverkat korallrevet negativt och det finns därför restriktioner på hur många so får besöka krtaerhalvön. På vägen dit kom vi riktigt nära tre valar, varav en gjorde ett rejält hopp över ytan, ganska ovanligt att se så nära ändå. Valsäsongen börjar ju egentligen först i slutet av december här i Maui, kommer kunna se fler och fler valar utanför oss förhoppningsvis. Snorklingen var fantastiskt, trots att vi tidvis var väldigt långt ute kände jag mig trygg (falsk trygghet?) eftersom vi var 19 personer i vattnet samtidigt, varav många professionella. Det bästa var jättesköldpaddorna, de största i världen! Sockermuseumet vi besökte efteråt var också rätt fräckt. Intressant historia kring hur de rekryterade arbetare från hela världen till att jobba ute i sockerfälten då de inte hittade tillräckligt med arbetskraft bland urbefolkningen som fortfarande levde i ett jordbrukssamhälle.


Bättre miso-glasrad tofu får man leta efter!

Hawaiiansk fisk är helt fantastisk! Här, AuHawaiiansk frukost - färsk frukt och bananbröd!

Efterrätt...

Molokini!
Hawaiiansk öl!


Knölval!


<3 


1 kommentar: